Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VIKTOR DVANAJŠČAK, ENOLOG DVANAJŠČAK-KOZOLA Međimurju bez obzira na sušu zasad definitivno ne treba navodnjavanje

Viktor Dvanajščak vinogradar je i enolog sve ambicioznije međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol.  U Međimurju, najsjevernijem hrvatskom vinogorju, U ovo se doba godine još naveliko bralo. Međutim, Dvanajščak-Kozol završio je s berbom već prošli vikend. Gospodin Dvanajščak vrlo je zadovoljan kvalitetom grožđa, i za razliku od kolega iz drugih dijelova Hrvatske smatra da vinogradima u njegovoj regiji nije potrebno navodnjavanje. Evo izvadaka iz intervjua s Viktorom Dvanajščakom.

Obitelj Dvanajščak-Kozol

Je li ovo bila najranija berba u Međimurju?

Berba je ove godine počela iznimno rano, već 5. rujna, pa spada među najranije međimurske berbe svih vremena. Zbog turbulentnog vremena i ranog početka jeseni, tempo berbe bio je iznimno brz i zahtjevan. Cijelu smo berbu odradili u samo tri tjedna. U normalnim okolnostima naše berbe traju do mjesec i pol dana.

Kako je suša utjecala na kvalitetu i urod grožđa? 

Vinova loza u Međimurju relativno se lako adaptira na sušu: kako se prinosi zbog suše smanjuju, tehnološki parametri grožđa, kao i arome, postaju koncentirraniji.

Koje su sorte najbolje podnijele sušu?

Na sušu se se u Međimurju najbolje adaptirali pušipel, sauvignon i crni pinot. Pušipel vrlo lako podnosi toplinski stres. Sauvignon zbog velike i lisne divlje mase u sušnim uvjetima tek malo brže mijenja arome, dok crni pinot u Međimurju najbolje uspijeva u toplijim godinama.

Kako su rujanske kiše i oluje utjecale na grožđe?

Zbog iznimne suše tijekom ljeta, grožđe je u berbu ušlo zdravo i otporno na većinu gljivičnih nametnika, posebice na botritis. Kratki periodi rujanskog vlaženja “smirili” su tehnološki porast šećera i spriječili pad kiselina, pa su omogućili idealan tehnološki razvoj grožđa u samoj berbi.

S obzirom na klimatske promjene, treba li u Međimurju u idućih desetak ili više godina, razmišljati o navodnjavanju vinograda ili uvođenju sorti primjerenijih toplim vinogradarskim regijama?

Zasad definitivno ne. Međimurje je u pravilu vrlo prilagodljivo na vruće i sušne godine. Oborina ima i u vrućim godinama iako nešto češće i intenzivnije u proljeće i ranu jesen, baš kao ove godine. Loza u našim vinogradima svojim dubokim korijenjem može doprijeti do podzemnih rezervi vode. Suša stvara puno veće probleme jednogodišnjim kulturama, koje su iznimno osjetljive i na kratkotrajni i dugotrajni nedostatak vode. Zasad ne razmišljam o sortimentu tipičnijem za topla vinogorja, iako smo svjesni da klimatske promjene donose nove izazove i prepreke, koje ćemo morati savladati.

Kakva vina očekujete od ove berbe?

Izvanredna. Ova berba nastavlja trend niskih prinosa poput lanjske. Međutim, za razliku od prošlogodišnje berbe, arome u grožđu i mladim vinima barem su tridesetak posto koncentriranije, a vina pokazuju dobar karakter i strukturu. Ova berba omogućuje svakom međimurskom vinaru prizvodnju posebnih, osobnih vina. Ovakve su godine poput dragulja, kada vinar samo treba isklesati skrivenu  ljepotu iz zapravo izvrsnog grožđa.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

VIKTOR DVANAJŠČAK, ENOLOG DVANAJŠČAK-KOZOLA Međimurju bez obzira na sušu zasad definitivno ne treba navodnjavanje

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min